«Κόκκινη κλωστή δεμένη... στην αυλή μας τυλιγμένη»: Ο αφηγηματικός περίπατος που οργάνωσε ο Π.Ο.Φ.Α. σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας στην Κυριώτισσα της Βέροιας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο αφηγηματικός περίπατος σε αυλές εκκλησιών και στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας, που οργάνωσε ο ΠΟΦΑ σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων Ημαθίας και το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού (Κατεύθυνση Λογοτεχνίας και Παιδικού Βιβλίου) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017. Αφηγήθηκε η Λίλη Λαμπρέλη, η οποία με το λιτό και αισθαντικό της ύφος κέρδισε το ευάριθμο κοινό, που συμμετείχε  σε όλη της διάρκεια του περιπάτου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Τα μαγικά παραμύθια της αφηγήτριας έδεσαν μοναδικά με τις εξαιρετικές μεταβυζαντινές εκκλησίες και το Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας.

 

 

Ο αφηγηματικός περίπατος  ξεκίνησε από την εντυπωσιακή μικρή εκκλησία των Αγίων Κηρύκου και Ιουλίττης, κτίσμα του 14ου και του 16ου αι. με μεταβυζαντινό τοιχογραφικό διάκοσμο. Συνεχίστηκε στην όμορφη εκκλησία των Μικρών Αγίων Αναργύρων στο κέντρο της Κυριώτισσας, η οποία χρονολογείται τον 18ο αι. Ο περίπατος κατέληξε στο φουαγιέ του Βυζαντινού Μουσείου, που στεγάζεται σε ένα επιβλητικό διατηρητέο κτήριο του περασμένου αιώνα. Εκεί, μετά από ένα σύντομο τονωτικό διάλειμμα, στο οποίο η Εφορία Αρχαιοτήτων κέρασε στο κοινό τοπικό κόκκινο κρασί, η κ. Λαμπρέλλη αφηγήθηκε μέχρι αργά το βράδυ τα τελευταία της παραμύθια.

 

Ο ΠΟΦΑ ευχαριστεί θερμά την κ. Λαμπρέλλη για την αφιλοκερδή της συμμετοχή και για τη μοναδική, όπως πάντα, αφηγηματική εμπειρία που χάρισε στο κοινό. Ευχαριστεί, επίσης, την Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας, κ. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία αγκάλιασε εξαρχής την ιδέα του αφηγηματικού περιπάτου και ιδιαίτερα την αρχαιολόγο της Εφορίας κ. Μαρία Χειμωνοπούλου, η οποία έκανε τα πάντα για την επιτυχία της εκδήλωσης. Ευχαριστεί, τέλος, το ζωντανό κοινό της Βέροιας (κι όχι μόνο), μικρούς και μεγάλους, το οποίο παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, συνοδοιπόρησε, ψυχί τε και σώματι, στο μαγικό αφηγηματικό ταξίδι της κ. Λαμπρέλλη.