ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
Η Ιωάννα Αντωνιάδου σπούδασε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος) και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο τμήμα με την υποτροφία «Ι. Φάτση». Επιτυχούσα στις εξετάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού το 2006 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βόλου. Είναι συνεργάτιδα του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων Αφήγησης, ενώ υπήρξε ένα από τα βασικά μέλη της επιστημονικής ομάδας του καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλου για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του παιδικού προγράμματος «Χαρά και Γνώση», όπου και είχε ενεργή συμμετοχή ως αφηγήτρια. Το 2003 και 2006 αντίστοιχα, στα πλαίσια των δράσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας–Θράκης, ανέλαβε την επιμέλεια και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονταν κυρίως σε σχολικές ομάδες, αλλά και σε ομάδες ενηλίκων. Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται συμμετοχές σε φεστιβάλ αφήγησης, εικονογραφήσεις παραμυθιών, κουκλοθεατρικές παραστάσεις, ηχογραφήσεις παραμυθιακού υλικού, βιβλιοπαρουσιάσεις.

 

ΓΕΡΟΚΩΣΤΑ ΕΥΗ
Η Εύη Γεροκώστα γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Λογοτεχνική Μετάφραση στην Αθήνα. Μετά από μια μακρά πορεία σε οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, πλέον οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ενώ παράλληλα μεταφράζει λογοτεχνία από τα γαλλικά. Ασχολείται επίσης με το θεατρικό παιχνίδι, το θέατρο, το τραγούδι και τη γραφή. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης. Αφηγείται επαγγελματικά από το 2003 σε σχολεία, μουσικές σκηνές, βιβλιοθήκες, φεστιβάλ κ.α., για μικρούς και μεγάλους, ιστορίες από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου που άκουσε, διάβασε ή μετέφρασε. Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΦΙΛΙΑ
Η Φίλια Δενδρινού είναι θεατροπαιδαγωγός και ηθοποιός. Ασχολείται με το σχεδιασμό και την οργάνωση προγραμμάτων Θεατρικής Αγωγής στην εκπαίδευση. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις τεχνικές της μάσκας στην Commedia del΄arte, τις τεχνικές της κλοουνερί και την τέχνη της αφήγησης (storytelling). Ως αφηγήτρια έχει παρουσιάσει δουλειές της στο θέατρο και σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει διδάξει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και έχει λάβει μέρος σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα για την έρευνα και την προώθηση του θεάτρου. Ως σεναριογράφος και επιστημονική σύμβουλος σε ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το θέατρο έχει συνεργαστεί με την Εκπαιδευτική Τηλεόραση-ΥΠΕΠΘ, τη Γενική Γραμματεία Επιμόρφωσης Ενηλίκων και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την παραγωγή του οπτικοακουστικού υλικού (DVD) για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση "Η Θεατρική Αγωγή από την Α΄-Στ΄ Δημοτικού". Τα τελευταία δέκα χρόνια εργάζεται ως θεατροπαιδαγωγός στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (Αρσάκεια και Τοσίτσεια Σχολεία) και παράλληλα ως ηθοποιός στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Το πρώτο της βιβλίο για παιδιά, "Με Νότες και με Γράμματα" (1994), μια ποιητική συλλογή σε εικονογράφηση της ίδιας, τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.

 

ΘΑΝΟΥ ΑΝΘΗ
Η Ανθή Θάνου τελείωσε το Πανεπιστήμιο το Παιδαγωγικό τμήμα Νηπιαγωγών το 1993. Έπειτα από περιπλανήσεις στο χώρο του θεάτρου, της μουσικής, της παντομίμας και του θεάτρου σιωπής έφτασε στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Εκεί αντάμωσε τον Παναγιώτη Κούλελη αυτοδίδακτο μουσικό. Ακολουθώντας τα χνάρια των παλιών παραμυθάδων έδιναν μαζί μέχρι το 2014 παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους. Συνεργάστηκαν και αφηγήθηκαν παραμύθια στη ΧΑΝΘ, στο θέατρο 3ος όροφος, σε συνεργασία με τον ΠΟΦΑ σε διάφορες εκδηλώσεις, στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στη Γιορτή Παραμυθιών στη Κέα επί σειρά ετών, στο Φεστιβάλ Αφήγησης στον Όλυμπο, στα Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου στη Βυτίνα και σε πλήθος άλλα Φεστιβάλ στην Ελλάδα. Συνεργάστηκαν και παρουσίασαν προγράμματα αφήγησης σε πολλές βιβλιοθήκες της χώρας. Η Ανθή Θάνου είναι μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και διδάσκει στο σχολείο αφηγηματικής τέχνης που στεγάζεται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στη Αθήνα. Επίσης έχει συνεργαστεί και οργανώσει εργαστήρια για την τέχνη της αφήγησης και μυθοπλασίας με γραφεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Θεσ/νίκης, Χαλκιδικής, Καβάλας, Σερρών, Πέλλας, Πιερίας, Αττικής, Καστοριάς, Φλώρινας, Λέσβου) για εκπαιδευτικούς. Το Σεπτέμβριο του 2007 κυκλοφόρησε το βιβλίο CD «Ούτε ’γω ήμουνα εκεί ούτε σεις να το πιστέψετε» από τις μουσικές εκδόσεις «POLYTROPON». Διεύθυνση: Πάροδος Μ.Αλεξάνδρου 16, Ασβεστοχώρι 57010, Θεσσαλονίκη Τηλ: 2310357184 / 6972090407 Fax: 2310357184 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΚΑΠΑΡΗ ΝΙΚΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Π.Τ. Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Ειδικής Αγωγής. Από το 1988 εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία. Παράλληλα έκανε σπουδές στο κλασικό τραγούδι. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού κι έχει λάβει μέρος σε εκπαιδευτικά προγράμματα στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 2000 συμμετείχε σε παραστάσεις-αφηγήσεις σε Δημοτικά Σχολεία, στο θέατρο «Επί Κολωνώ» στο Παιδικό Μουσείο. Έχει εισηγηθεί για το θέμα αφήγησης μέσα στη σχολική τάξη στην Α΄ Πανευρωπαϊκή Συνάντηση Παραμυθάδων το Μάιο το 2002, όπου έλαβε μέρος ως αφηγήτρια – παιδαγωγός. Το 2000 δημιούργησε μαζί με τον μουσικό Γιάννη Ψειμάδα την ομάδα αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών και μύθων «Παραμυθοσέντουκο», όπου από το 2000 ως σήμερα δίνουν σε τακτική βάση παραστάσεις στην παιδική βιβλιοθήκη του εθνικού κήπου. Το 2005 και το 2006 συνεργάστηκε με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπου σχεδίασε και πραγματοποίησε το πρόγραμμα «το παραμύθι της Κυριακής στο Μουσείο». Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ ΛΙΛΗ
Με πατρίδα το Αιγαίο, γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και μουσική στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες. Μετανάστρια κατ’ εξακολούθηση, εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα και στη συνέχεια ως μεταφράστρια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Λουξεμβούργο και στις Βρυξέλλες. Έχει γράψει επτά μικρά βιβλία για παιδιά κι ένα για μεγάλους. Από το Μάρτιο του 1998 ασχολείται με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών προφορικής παράδοσης. Μυήθηκε στα παραμύθια από την ανθρωπολόγο Nicole Belmont και πολλούς παραμυθάδες: τον Αφρικανό Maurice Boycassé, τον Άραβα Hamadi, τον Βέλγο Stephane van Hoecke, τον Γάλλο Michel Hindenoch κι άλλους κι άλλους… Όμως δάσκαλό της θεωρεί έναν από τους μεγαλύτερους γάλλους αφηγητές, τον Henri Gougaud και ανήκει στην ομάδα του. Είναι ιδρυτικό μέλος της βελγικής ένωσης αφηγητών «Passeurs d΄ Histoires» και μέλος του «Μaison du Conte de Bruxelles». Eπικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΜΑΚΑΤΟΥ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΑ
Η Κρυσταλλία Μακατού γεννήθηκε το 1980 στη Λάρισα. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και παιδική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία σε ΙΕΚ και φιλολογικά μαθήματα στο Δίκτυο Αλληλεγγύης Εκπαιδευτικών της ΕΛΜΕ Λάρισας. Από το 2010 ασχολείται με την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών. Μυήθηκε στην προφορική λογοτεχνία με τα παραδοσιακά παραμύθια των καραγκούνηδων του κάμπου από την γιαγιά-Κρυστάλω. Γνώρισε την αφήγηση ιστοριών από τον παππού-Θανάση που έλεγε για την Αντίσταση και ότι «άμα παλέψουμε, ο κόσμος μπορεί να κερδηθεί». Δάσκαλός της στην τέχνη της αφήγησης υπήρξε ο Δρ. Στέλιος Πελασγός. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και εργαστήρια για το παιδικό βιβλίο, την τέχνη της αφήγησης και της μυθοπλασίας, την τέχνη των μίμων, τη φιλαναγνωσία κ.ά. Ανέλαβε την παραγωγή και παρουσίαση εκπομπών με παραμύθια στην ΕΡΑ Λάρισας («Κάνε την εκπομπή σου»). Αφηγείται ερασιτεχνικά σε φεστιβάλ, ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους, καφενεία. Οι ιστορίες της επιχειρούν να ταξιδεύουν μικρούς και μεγάλους, «για να ξαναχτίζουμε κοινότητες, να ζούμε συλλογικά σε δύσκολους καιρούς…». Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

NANSON ANTHONY
Ο Anthony Nanson είναι μέλος της εταιρίας αφήγησης Fire Springs, με την οποία συμπαρήγαγε τις οικοβαρδικές επικές δημιουργίες Arthur's Dream, Robin of the Wildwood, and Return to Arcadia και είναι ο ιδρυτής του Κύκλου Αφήγησης του Bath. Διδάσκει την δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο του Bath Spa και προηγουμένως δίδαξε αφήγηση στο Πανεπιστήμιο του Bath. Είναι κάτοχος διπλωμάτων Μάστερ στις φυσικές επιστήμες και στη δημιουργική γραφή. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν θέματα Αφήγησης και Οικολογίας (University of Glamorgan Press, 2005) και έχει γράψει σε διάφορες ανθολογίες και περιοδικά, συμπεριλαμβανομένων και Διεπιστημονικών Σπουδών στην Λογοτεχνία και στο Περιβάλλον. Ως συχνός επισκέπτης της Ελλάδας, έζησε για ένα χρόνο στην Αρκαδία κατά την διάρκεια του οποίου διηύθυνε μια σειρά μαθημάτων αφήγησης για την WWF - Ελλάς στην Αθήνα.

 

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ
Η Μαρία Παπανικολάου γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα. Σπούδασε δημοσιογραφία και δημόσιες σχέσεις. Αργότερα έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Leeds Metropolitan της Αγγλίας στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων από το 1992. Είχε καθημερινή εκπομπή στο ραδιόφωνο (Ράδιο Αττική 99,4 FM) για 6 χρόνια με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτισμού. Αργότερα άφησε τη δημοσιογραφία και το ραδιόφωνο για το βιβλίο. Από το 1998 εργάζεται σε εκδοτικούς οίκους, ως υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και προώθησης και χαίρεται σαν μικρό παιδί όταν κυκλοφορεί ένα καινούργιο βιβλίο. Ασχολήθηκε με το θέατρο ερασιτεχνικά από το 1989 ως το 1997, ως ενεργό μέλος ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων. Με την αφήγηση και το παραμύθι συναντήθηκε το 2003, αν και πιστεύει πως υπήρχε πάντα μέσα της η ανάγκη να λέει αλλά και να ακούει ιστορίες σε κάθε ευκαιρία. Δάσκαλός της ο Στέλιος Πελασγός. Τα τελευταία χρόνια αφηγείται ιστορίες σε κοινό.

 

ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε παιδαγωγικά και μετεκπαιδεύτηκε στην Ειδική Αγωγή. Από το 1988 εργάζεται ως δάσκαλος. Τιμήθηκε με το βραβείο «Κώστα Δεμερτζή προς τον Έλληνα δάσκαλο» από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου (2003) για τη συμβολή του στην προώθηση του παιδικού & εφηβικού βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Ασχολείται με τη μελέτη, ανάλυση, συλλογή και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Έχει μαθητεύσει σε σεμινάρια μυθοπλασίας, την τέχνη της αφήγησης, για την παιδαγωγική και θεραπευτική προσέγγιση του παραμυθιού Έχει πραγματοποιήσει εκδόσεις, δημοσιεύσεις, εισηγήσεις σε συμπόσια και διεθνή συνέδρια με θέμα το λαϊκό παραμύθι. Ως αφηγητής μοιράζεται από το 2003 τα παραμύθια που αγαπά με παιδιά κι ενήλικες σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και κοινά ποικίλης σύνθεσης. Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΗ ΑΓΝΗ
Η Αγνή Στρουμπούλη γεννήθηκε το 1952 στον Πειραιά. Ξεκίνησε στο Ραδιόφωνο με την εβδομαδιαία εκπομπή: «Από τα Παραμύθια του Λαού μας», από το 1996 έως το τέλος του 1998 και από τον Μάιο του 2002 είναι παραγωγός της καθημερινής εκπομπής «Δρόμο παίρνει, δρόμο αφήνει…» και της εβδομαδιαίας εκπομπής «Στις ίλινες, τις μπίλινες, τις αλαμαλακούσιες…» στη Διεύθυνση Διεθνών Ραδιοφωνικών Εκπομπών της ΕΡΑ. Αφηγείται στο Θέατρο, σε σπίτια, βιβλιοθήκες, σχολεία, φυλακές, νοσοκομεία, πολιτιστικά λέντρα κ.λπ. Μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει δεκαπέντε παραγωγές που ταξίδεψαν σε σαράντα πόλεις και χωριά στην Ελλάδα και τέσσερις εκτός Ελλάδος (Λουξεμβούργο, Βρυξέλλες, Γαλλία). Δούλεψε σε δύο θεατρικές παραγωγές του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Βορειανατολικού Αιγαίου, ως ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη. Διδάσκει την Τέχνη της Αφήγησης στο Δήμο Αθηναίων και στο Μουσείο Μπενάκη. Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.